Istorijat

 

Istorijat

Dr Miladin Drobnjak dipl. ing. tehn. vlasnik preduzeća od samog nastanka, prva rešenja i radove ovakve vrste izvodi još davnih '80-tih godina, kao mladi inženjer "Instituta za hemijska ispitivanja" u Tuzli u sastavu "SODASO" kombinata Tuzla, jednog od najvećih i najuspešnijih preduzeća ex-Jugoslavije.

 

Ubrzo  prijavljuje jedno od svojih prvih autorskih prava (rešenja) za otklanjanje nečistoća iz industrijskih i pitkih voda "Patentnom zavodu" u Beogradu, od kojih bismo izdvojili "inhibitor", hemijsko sredstvo koje otklanja nečistoće iz vode i ne dozvoljava njihovo lepljenje i taloženje u cevima, rezervoarima, a zatim i uređaj za hidrodinamičko čišćenje cevovoda pod nazivom "Mačak".

 

Radovi se izvode širom bivše Jugoslavije, a zadovoljnih klijenta na osnovu dobrih rešenja je svakim danom bilo sve više i kako već biva - dobar glas daleko se čuje ...

 

Svoj stvaralački rad Miladin Drobnjak nastavlja radeći za niz uspešnih i jakih preduzeća, kao što su: TEH Projekt Rijeka, Patentinvest Sarajevo, da bi nakon toga pristupio osnivanju samostalnog preduzeća, među prvim privatnim u Bosni i Hercegovini, sa jos 4 stručnjaka i prijatelja iz “SODASO” kombinata, pod nazivom "Patenting" Tuzla.

 

Radovi su sa uspehom izvođeni i izvode se u celoj bivšoj Jugoslaviji i na taj način je stvorena grupa zadovoljnih klijenata.

1988

Patenting d.o.o. je osnovan 5. maja 1988. godine u Tuzli na inicijativu  dr Miladina Drobnjaka, prevashodno orijentisan na rad u procesnoj industriji i energetici.

1989

Dr Miladin Drobnjak je patentirao HIDRODINAMIČKU mašinu pod nazivom "Mačak", za efikasno čišćenje cevi iznutra. "Mačak" doživljava punu afirmaciju kroz projekte: "T.E." Tuzla, "T.E." Gacko, "Vinojug" Gevgelija, "Vodovod" Čačak, "Rudarski basen" Bor.

1990

Patenting d.o.o. počinje sa proizvodnjom kućne hemije i auto kozmetike. Time je označen početak našeg angažovanja u oblasti kućne hemije i hemije za institucionalnu upotrebu.

Firma takodje počinje da se bavi proizvodnjom inhibitora i kreće saradnja sa firmama širom bivše Jugoslavije:

 • CORONAL MSM u Chromosu – Zagreb
 • INA Zagreb
 • HEMIJA Modriča

 

 

U uslužni program firme se uključuju:

 • Tretmani voda (geotermalnih,  industrijskih, pitkih),
 • Staklenici Domaljevac BiH, HTP Ilidža,
 • Čišćenje bušotina i postrojenja:
  •  "INA" Zagreb,
  • Naftne Industrije Srbije,
  • "Jugovinil" Split,
  • T.E. Kakanj,
  • "Železara" Zenica,
  • 13. Juli Pogdorica,
  • T.E. Ugljevik, Gacko
  • Sve T.E. u sistemu Elektroprivrede Srbije i Crne Gore
  • Mnoga druga industrijska procesna postrojenja pitkih i otpadnih voda ...

1995

Poslovanje se nastavlja na tržištu Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije i drugih susednih zemalja. Naš uspešan start u novom sedištu obeležen je povećanjem asortimana proizvoda, voznog parka, mašina i opreme, kao i širenjem lepeze usluga.

1999

Kreće sa izgradnjom nova upravna zgrada sa pogonima za proizvodnju inhibitora, kućne hemije, hidrazina, levoksina i drugih hemijskih proizvoda.

2000

Godine 2000. smo se uselili u naš novi objekat na Novosadskom autoputu br. 53, gde smo i danas.

 

Nastavljamo saradnju sa starim klijentima uz dalje povećanje asortimana proizvoda, usluga i njihovog kvaliteta što je rezultiralo dobijanjem sertifikata sistema kvaliteta po standardu SRPS ISO 9001:2008 i sertifikata sistema menadžmenta zaštitom životne sredine po standardu SRPS ISO 14001:2005.

Kompletan taj rad praćen je proširenjem baze klijenata i kruga poslovnih partnera.

 

Za sve vreme ekonomskog embarga i ratnih dejstava u našoj zemlji vršili smo nabavku i snabdevanje velikog dela industrije Srbije i Crne Gore hemikalijama, a ponajviše natrijum hidroksidom (u rastvoru i u čvrstom stanju), hlorovodoničnom kiselinom, amonijakom itd.

2008

Početak rada sa Chimcomplex SA Borzesti Rumunija, kao ekskluzivni uvoznici i distributeri tečnog hlora u ambalaži kupca - bocama, kontejnerima i železničkim cisternama za poznatog kupca.

 

Pored hlora, potpisujemo Ugovore za distribuciju i drugih hemijskih sredstava iz njihovog asortimana, pre svega: Ferihlorid, Natrijum hidroksid (lužina), Hlorovodonična kiselina, NaHIPO ...

 

 

 

Patenting d.o.o.

 

Adresa

Novosadski autoput br. 53

11185 Zemun

Tel: +381-(0)11-37-57-711

Fax: +381-(0)11-37-57-710

Email: office@patenting.co.rs

 

30

Godina iskustva

50

Klijenata širom Evrope

5

Zemalja pokriveno